30 jun 2014

De què em matriculo? Valoracions de les assignatures.

Obtenir informació de les assignatures

Estem acabant el semestre, ja hem fet les proves finals i els exàmens i en breu haurem de decidir de què ens volem matricular al proper semestre.

En aquest article us informem sobre com obtenir informació valuosa de les assignatures de cara a la nostra propera matriculació.
Actualment disposem de poca informació de les assignatures perquè el pla docent públic (l´únic document amb informació al que es pot accedir abans de matricular-s'hi) no disposa de dades més enllà d'una petita orientació sobre el temari i els objectius de l'assignatura.  

Per a matricular-nos nosaltres necessitem sovint informació sobre la càrrega de feina d'una assignatura, el número de PACs, el tipus de prova final, etc. Tota aquesta informació ens ajuda a combinar les assignatures de forma que ens podem organitzar millor el temps del que disposem. 
Tot això es torna encara més necessari quan parlem d'assignatures optatives que s'ofereixen de forma bimestral (semestre sí, semestre no) de manera que una decisió "equivocada" ens pot deixar un semestre "coix" per falta de disponibilitat d'alguna assignatura.

Des de la Comissió d'Estudis del Grau hem demanat des del principi de la nostra reprentació (2012) que es facilitès l'accés a informació més detallada a les assignatures mitjançant dues vies:
  • Accés als resultats de les enquestes de valoració de les assignatures que s'emplenen cada semestre pels alumnes.
  • Accés als plans docents "complets" que es poden consultar només un cop matriculats d'una assignatura.

Per a la primera proposta ens van permetre obtenir els resultats com a membres de la comissió d'estudis, fent una sol·licitud formal. Per a la segona la resposta ha estat negativa sense cap justificació (ni a favor ni en contra).

L'experiència dels alumnes és el millor input

Als fòrums és habitual trobar demandes de valoracions de les assignatures, per tal de resoldre aquells dubtes que només un altre alumne que hagi cursat l'assignatura pot resoldre.
En un món ideal, totes les assignatures amb el mateix nombre de crèdits haurien de tenir la mateixa càrrega de feina, però tots sabem que això dista molt de ser així. Tothom ens hem trobat amb assignatures de 6 crèdits que requereixen dedicació del teu temps lliure gaierbé completa (pels treballs en grup o perquè les PACs requereixen redactar documents de 20 o 30 fulls), mentre que d'altres suposen una dedicació temporal d'una hora a la setmana.

En aquest sentit, al grau de comunicació fa molt temps es va idear un document col·laboratiu que recullia les valoracions dels alumnes i que amb el temps va quedar obsolet (el famós excel que molts de vosaltres coneixeu).

Ara per ara aquestes valoracions es poden fer mitjançant formularis molt simples i ràpids d'emplenar i que ofereixen informació sobre:

  • Càrrega de treball (volum de feina, esforç requerit...)
  • Interès de l'assignatura en relació al grau 
  • Qualitat dels materials
  • Qualitat de la consultoria
  • PACS (nombre, valoració, etc...)
  • Prova final
  • Observacions (informació qualitativa)


En definitiva, tot allò que realment ens importa quan hem de planificar el semestre en funció del temps del que disposem. Recordem que la majoria de nosaltres estem a la UOC perquè no tenim temps per fer una carrera presencial, per tant, el temps que hem de dedicar a cada assignatura és informació bàsica que ens permet combinar les assignatures de la millor forma possible. 

Consulteu les valoracions fetes

Us animem, per tant, a emplenar els formularis de valoració que trobareu al fòrum "Comunicació" (Comunitat --> Fòrums). 

El fòrum s'estructura en carpetes de totes les assignatures i a cadascuna d'elles hi ha un missatge (marcat amb una rodona verda) que conté l'accés als resultats de les valoracions de tots els alumnes que han cursat l'assignatura.

Us animem a consultar-les així com a emplenar els formularis d'aquelles assignatures que heu cursat per tal que aquesta informació sigui cada vegada més completa, romangui actualitzada i estigui a l'abast de tots els que l'hem necessitat en alguna ocasió.

Moltes gràcies per la vostra col·laboració i molta sort!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario