8 abr 2013

Els materials: Una queixa recurrent


Un dels temes que generen més controvèrsia a la UOC és el dels materials. Més concretament, el preu dels materials. Com a representants dels estudiants hem plantejat els diferents problemes que ens hem anat trobant, (el famós llibre de Cardoso, els materials desactualitzats, etc.) però sovint arriben queixes que esdevenen d'una falta de informació apropiada per part de la UOC.


En aquest sentit, volem fer un resum que esperem que serveixi per aclarir els dubtes més habituals que aquest tema genera.

Materials no significa llibres, ni paper, ni CDs.  Llavors, què són els materials? Què paguem? 

Cada docent responsable tria o elabora els recursos per l’aprenentatge que considera més adients, de manera que els recursos són, llibres, vídeos, dossiers, lectures recomanades, recursos de la biblioteca i fins i tot l'aplicatiu del Treball de Fi de Grau (TFG).

Malgrat nosaltres paguem el mateix preu per crèdit en concepte de materials, el cost d’elaboració dels recursos docents varia segons l’assignatura. Un llibre ja editat tindrà un cost diferent al d’uns apunts elaborats per un docent (que inverteix temps i recursos que també tenen un cost).

La UOC, com a universitat VIRTUAL, primarà sempre els continguts digitals i accessibles, per sobre dels suports físics. La tendència és a que estiguin disponibles els materials en més suports digitals (ebooks, webs, versions mòbils).
En aquest punt hem de recordar que la UOC, als seus inicis, va fer una aposta clara per acostar les eines en format paper als alumnes per tal de facilitar l'estudi, quan la tecnologia no tenia el potencial ni l'abast que té ara. Avui dia, els avenços tecnològics i la diversitat de mitjans generen un augment de les demandes dels usuaris del Campus en quant a accessibiltiat, immediatesa i multimedialitat dels formats. Tot plegat, juntament amb els avantatges que ofereix l'actualització constant dels continguts, faran que aquells materials i recursos digitals i accessibles per tothom tinguin prioritat.
Els mòduls docents, són una impressió de la versió digital (dels materials en format web). Això fa que la versió digital estigui constantment actualitzada (com sabem, el paper no es pot actualitzar).

El cost de l’enviament és irrisori en comparació amb el cost de la generació i elaboració del material docent. Per aquest motiu, quan renunciem a rebre els materials en paper ens estalviem només 12 Euros.

Com que cada material i cada recurs té un cost diferent, la UOC agafa el cost total de tots els materials (llibres, ma d’obra, drets d’autor, programari, aplicatius, etc) i fa una ponderació, que és el preu per crèdit que paguem. D’una altra manera, el cost per matricular-se a determinades assignatures seria inassumible per a la majoria dels estudiants.

Resumint: Els Materials són els recursos per l'aprenentatge. No paguem pel suport (paper, web, cd, enllaços...), i aquest no determina el contingut.

Si, un cop valorats aquests punts, considereu que algun material no s'adequa al nivell o no té la qualitat òptima, plantejeu la queixa al consultor, al professor responsable o al servei d'atenció de la UOC.

Més endavant us anirem informant d'altres temes interessants que van sortint a les reunions, mentrestant, recordeu que si teniu qualsevol dubte, estem a la vostra disposició.

7 comentarios:

  1. D'aquest mateix article s'interpreta que si deixem de rebre algún dels materials en paper (pels motius que siguin) se'ns haurien de retornar aquests 12€, doncs els que els hem abonat és perquè volem rebre la versió en paper, per la qual cosa és injust que NO els enviin a ningú ni ens retornin els diners mentre que alguns de nosaltres sí els hem pagat i d'altres no.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Efectivament, Beatrix, pots fer una reclamació al servei d'atenció de la UOC si no reps els materials, seria injust pagar per allò que no reps.

      No obstant, tingues en compte que els 12 euros són en total i no per assignatura. És a dir, si has rebut una part dels materials imagino que podries reclamar la part proporcional d'aquests 12 euros.

      Si aquest és el teu cas, com que es tracta d'un tema molt singular, si us plau, en el cas que finalment reclamis, ens agradaria conèixer la resposta que et donen. D'aquesta manera ajudem a la resta de companys que es puguin trobar en la mateixa situació.

      Moltes gràcies pels teus comentaris i molta sort!!

      Eliminar
    2. Atenció a la resposta rebuda:

      Benvolguda XXX,

      Amb relació a la teva consulta, et comuniquem que no existeix una relació directa entre el preu dels recursos d'aprenentatge i el fet de rebre la tramesa en paper.

      Els recursos d'aprenentatge inclouen més elements que el material físic (en cas que n'hi hagi), com són la disposició per part de l'estudiant de tot el material en format digital o les diverses eines per poder desenvolupar l'aprenentatge que tens dins de l'aula.

      Així doncs, la tramesa física és només un complement de tots els recursos d'aprenentatge, i en funció del tipus d'assignatura o de les característiques del material, hi ha o no enviament físic de material. En cap cas s'ha d'abonar un import més alt per rebre la tramesa en paper o no es paga una part d'aquests per no rebre-la, ja que el preu dels recursos d'aprenentatge no varia en funció de la tramesa o no dels materials.

      Cordialment,


      Servei d'atenció de la UOC

      Eliminar
  2. Hola Beatrix i moltes gràcies per la rapidesa!!

    Per la resposta sembla que aquests 12 euros es corresponen únicament amb les despeses d'enviament i no al cost d'impresió. Ara rectificarem aquest punt de l'article.

    Tanmateix, si havent pagat 12 euros no has rebut cap material, caldria insistir en la queixa perquè no estan responent a l'autèntica demanda.

    Esgotada les vies ordinàries (servei d'atenció) es pot tramitar la queixa al síndic de greuges de la UOC.

    Salutacions i gràcies de nou!!!

    ResponderEliminar
  3. Disculpeu, però no creieu que la informació que m'han donat és errònea? Segons els que comenten no hi ha diferència de preu entre rebre o no els materials en paper, però això no és així, doncs sí que s'abonen aquests 12€ extra.

    ResponderEliminar
  4. Hola de nou,

    La informació tal com està expressada no és incorrecta, però no fan referència als 12 euros, ells estan parlant del preu dels materials de forma genèrica i en aquest sentit és correcte el que diuen: El preu que paguem per crèdit en concepte de "materials" no té res a veure amb l'enviament.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Bona tarda,

      Pot semblar molt obvi però no me'n puc estar de dir-ho: hi ha assignatures que no tenen recursos per ser enviats (llibres, dossiers i/o cd's). Per saber què és el que realment hem de rebre i en cas que no, què hem de reclamar, s'ha d'anar a l'apartat recursos del Pla Docent i confirmar-ho.

      Eliminar